Η αφηγήτρια λαϊκών παραμυθιών κ. Μαρία Κατσανούλη στο Δ.Ι.Ε.Κ. Τρικάλων

Η αφηγήτρια λαϊκών παραμυθιών κ. Μαρία Κατσανούλη στο Δ.Ι.Ε.Κ. Τρικάλων

 Στο αμφιθέατρο του Δ.Ι.Ε.Κ. Τρικάλων βρέθηκε την Τετάρτη 8 Ιουνίου η εξαιρετική αφηγήτρια παραμυθιών κ. Μαρία Κατσανούλη,  η οποία μας παρουσίασε την ιστορική πορεία του παραμυθιού και μας μάγεψε με τις αφηγήσεις της. Την κ. Μαρία Κατσανούλη κάλεσε η εκπαιδεύτριά μας – φιλόλογος  κ. Κωνσταντινιά Γουσοπούλου στα πλαίσια του μαθήματος της Παιδικής Λογοτεχνίας που διδασκόμαστε στο πρώτο έτος.

Η συνάντηση ξεκίνησε με μια σύντομη εισήγηση της αφηγήτριας για το λαϊκό παραμύθι, την προέλευσή του, τη θεματολογία του, τα χαρακτηριστικά και τους ήρωες του. Το παραμύθι είναι μια φανταστική και διασκεδαστική διήγηση που με απλό τρόπο μας εισάγει σε έναν κόσμο που ανήκει στη σφαίρα του ονείρου, μακριά από την σκληρότητα της καθημερινής ζωής. Η μαγική δύναμη και το θαύμα κυριαρχούν στο παραμύθι χαρίζοντας πλούτη, ευτυχία, ελευθερία. Παντοδύναμοι δράκοι, φανταστικά όντα προστατεύουν και βοηθούν τον ήρωα του παραμυθιού, ενώ οι περιπέτειες του λυτρώνουν την ψυχή του ανθρώπου. Η φτώχεια ξεπερνιέται, η ασχήμια γίνεται ομορφιά…και στο τέλος έρχεται πάντα η «δικαίωση» με τον θρίαμβο του ήρωα και την τιμωρία του κακού. Το παραμύθι είναι ένα ευχάριστο άκουσμα για μικρούς και μεγάλους και, όπως ανέφερε η αφηγήτρια, τα παραμύθια δεν είναι για να αποκοιμίζουν τους μικρούς αλλά για να αφυπνίζουν τους μεγάλους.

 Στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την κ. Κατσανούλη για την παιδαγωγική αξία του παραμυθιού, τις τεχνικές αφήγησης και τον τρόπο μετάδοσης των διδαγμάτων που περιέχονται στα παραμύθια. Από το πάθος της γι’ αυτό που κάνει, συνειδητοποιήσαμε ότι η επιτυχία της αφήγησης εξαρτάται από την προσωπικότητα αλλά και την δεξιοτεχνία του προσώπου που αναλαμβάνει το ρόλο του λαϊκού αφηγητή. Η κ. Κατσανούλη απαντούσε με χαρά στις ερωτήσεις μας, ενώ το ενδιαφέρον με το οποίο συμμετείχαμε στη συζήτηση έδειξε, όπως ανέφερε η αφηγήτρια, την αγάπη μας γι’ αυτό που σπουδάζουμε.

Εκείνο που μας εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η αφήγηση ιστοριών με τις οποίες έκλεισε η όμορφη αυτή συνάντηση. Με την εκφραστικότητα  και τις αρμονικές χειρονομίες της, με την απαλή ή έντονη χροιά της φωνής της η κ. Κατσανούλη μας ταξίδεψε με οδηγό τη φαντασία.

Την ευχαριστούμε πολύ γι΄αυτό το συναρπαστικό ταξίδι!

Συνέχεια αυτής της εμπειρίας υπήρξε το επόμενο μάθημα, στη διάρκεια του οποίου είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε τον κ. Αθανάσιο Κουρόγλου, Βιβλιοθηκονόμο στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας. Ο κ. Κουρόγλου μας διάβασε παιδικά παραμύθια δείχνοντάς μας με παραστατικότητα τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να μετατρέψουμε την ανάγνωση ενός βιβλίου σε μια ελκυστική δραστηριότητα. Τόνισε, μάλιστα, την ανάγκη να κάνουμε τα παιδιά συμμέτοχους σ’ αυτή τη διαδικασία ώστε να βιώσουν και να ευχαριστηθούν το παραμύθι. Με αμεσότητα και ζωντάνια ο αφηγητής μας παρουσίασε τεχνικές και δράσεις (ζωγραφική, κατασκευές) με τις οποίες μπορούμε να εμπλουτίσουμε και να κάνουμε πιο ενδιαφέρουσα την αφήγηση των παιδικών αναγνωσμάτων. Το μάθημα αυτό ήταν σημαντική εμπειρία για μας και τον ευχαριστούμε πολύ! 

 

                                                               ΟΙ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

                                                     «ΒΟΗΘΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ» ΤΟΥ Δ.Ι.Ε.Κ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Θερινή λειτουργία Δ.ΙΕΚ Συμβάσεις Εκπαιδευτών 2017Α »
επιστροφή στην κορυφή

Διεύθυνση επικοινωνίας

Το Δ.ΙΕΚ Τρικάλων βρίσκεται στην οδό Βαθυκλέους 1 (1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων), 42132, Τρίκαλα

  • τηλ.: +30 24310 75931
  • fax.: +30 24310 75932
  • e-mail: grammateia [παπάκι] iek-trikal [τελεία] tri [τελεία] sch [τελεία] gr

Twitter Facebook Youtube